user_mobilelogo

Història

Valorar aquest article
(1 Votar)

Fundació

Tot i que Torroella de Montgrí ha estat una vila en la que sempre s'ha jugat a escacs, el Club Escacs Montgrí no es fundà fins després de l'expectació creada arreu del món pel campionat Mundial entre Bobby Fisher i Boris Spassky l'estiu del 1972, conegut com el "matx" del segle. Aleshores, als anys setanta hi havia molta afició en jugar a escacs al bar de la plaça "Can Sidro" (actual Bar de la Plaça de la Vila). D'aquella afició i en resultes a l'impacte del "matx del segle", pocs mesos després es fundà el Club Escacs Montgrí. Segons el llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí, la primera junta es constituí el març del 1972 amb una cinquantena de socis i la Junta Directiva següent: President Josep Garriga, tresorer Joan Auqué, secretari Josep Bofill Lleras, vocals Francesc Batlle i Joaquim Vidal. L'escut (vigent encara però lleugerament modificat) va ser dissenyat per l'arquitecte torroellenc i jugador del club Francesc Batlle. Altres presidents del club que varen succeir a al Sr. Garriga en la primera etapa del club varen ser en Joan Puiggròs, Francesc Batlle, Pere Arbós i Ramon Blanco.

El juny del 1973 va acabar el "Gran Concurs Comarcal d'Escacs" que tingué lloc durant unes quantes setmanes a Torroella organitzat per l'Escola pública de Torroella sota la direcció de Lluís Torrent i amb la participació de més de dos-cents escolars de la comarca. 

L'agost del 1981 el Club Nàutic Estartit va organitzar un torneig d'escacs amb la participació de 19 jugadors: 10 espanyols, 3 anglesos, 2 francesos, 1 veneçolà, 1 txec i 1 grec. El 1982, Miquel Camós guanya el X Campionat Social i l'Antoni Martí de l'Escala guanya el torneig de ràpides.

Des d'aleshores, el club ha participat anualment als Campionats per Equips de Catalunya que organitza la federació on quasi sempre ha estat jugant a la màxima categoria de la demarcació de Girona. Entre els jugadors de la primera fornada, hi destaca el compte de Torroella. El 1990 se celebra a l'Estartit un Open d'escacs amb resultat divers però amb la participació de força gent de les comarques gironines. El Club es dissolt l'any 1994.

Un forat negre de la història del club quan el període comprés entre els anys 1995 i 2003 el Club tancà portes, ja sigui per mancança econòmica o ja sigui per la poca afluència de jugadors. Però ininterrompudament, diferents jugadors federats del Club han estat presents a molts campionats d'arreu de les comarques gironines. Fins i tot el parèntesi de l'absència del Club mateix.

Dècada del 2000-2010

És amb data 29 d’agost del 2003 quan Ferran Laverde, Francesc Burgas, Víctor Rodríguez, Lluís Parals, Petra Devers, Dani Vilà, Joaquim Vidal, Martí Alavall, Carles Vilà, John Fowler, Francisco Cabello i Gregori Sarquella, constitueixen de nou l'històric Club d'Escacs Montgrí. S'enceta doncs una nova etapa, amb moltes cares noves però també de vells amics: Ramon Blanco, Agustí Lòpez, Francesc Batlle, Miquel Camós, etc. Per unanimitat s'assigna a en Francisco Cabello president del Club, a en Lluís Parals sots-president i en Carles Vilà com a secretari.

El 2004 participa de nou als Campionats per Equips de Catalunya aconseguint l'ascens a la categoria de segona de Girona. Es reempren també la tradició de fer el Torneig Social i les simultànies anuals per Sant Jordi i la Festa Major.

El 2005 aconsegueix de nou l'ascens als Campionats per Equips de Catalunya pujant a la categoria de primera de Girona. A més de fer el Torneig Social i les populars simultànies, s'organitza el primer Torneig Juvenil a les noves instal·lacions del Centre Cultura Can Quintana en mans de Carles Vilà i Lluís Parals, amb la participació de 32 nens i nenes de Torroella i d'arreu de les comarques gironines.

El 2006 el primer equip del club obté el sots-campionat de primera gironina i li dóna també dret a l'ascens, tornant després de molts anys a poder jugar a la categoria preferent, màxima de Girona. També és l'any del Open Internacional d'Escacs Illes Medes, que després de presentar certs inconvenients, finalment en Joan Albert Dalmàs com a director del Torneig l'empeny perquè s'organitzi pels volts de Nadal i que resulta un èxit de participació. Amb l'esdeveniment de l'Open Internacional, la tardor del 2006 l'informàtic Jordi Regincós fa la primera web del club que podeu consultar aquí.

L'any 2007 s'assigna una nova Junta, on destaca la renovació de la presidència d'en Francisco Cabello, la dimissió d'en Carles Vilà i cares noves a la junta. L'Open Internacional se celebra també els anys 2007 i 2008. L'any 2009 però, s'anul·la l'Open Internacional per falta de recursos econòmics i suport institucional. També el Torneig Juvenil deixa de fer-se el 2008 i el 2009.

Dècada del 2010-2020

L'any 2010 es renova la Junta, on destaca la tornada a la presidència d'en Ramon Blanco després de quinze anys de deixar-ho de ser, i la tornada d'en Carles Vilà com a secretari. El primer equip pateix a la categoria Preferent i descendeix a primera.

La primavera del 2011 l'informàtic Carles Vilà renova la web del club, a més de disposar ja de les principals tecnologies de la informació existents. També es torna a fer el torneig juvenil tancat i escolar per a nens i nenes del club que es juga al Bar de la Sala amb la participació de 6.

La temporada 2012 s'estrena un nou equip del Club, el sub-12, format per nens i nenes del club menors de 12 anys i que competiran a la categoria especial sub-12 del Campionat per Equips de Catalunya organitzat per la Federació Catalana d'Escacs. El 5 d'octubre del 2012 el president Ramon Blanco dimiteix per raons personals i laborals. Pren la presidència l'actual secretari, en Carles Vilà. El desembre de 2012 s'entrena el nou Torneig escolar de Nadal tancat pels nens i nenes de Torroella i voltants.

El club decideix que per a la temporada 2013, l'equip sènior deixi de participar a la lliga gironina per falta de jugadors. El 14 de febrer del 2013 el tresorer Francisco Cabello dimiteix per raons personals i de salut. El VII torneig juvenil augmenta la participació a 23 i passa a fer-se a Casa Pastors l'11 de maig del 2013. El juliol de 2013 Francisco Cabello rep un sentit homenatge d'acomiadament amb la reunió de tots els jugadors i socis del club al Bar de la Sala en decidir anar a viure amb el seu fill a França.

La temporada 2014 es fa un nou intent de participar a la lliga gironina a tercera divisió però només per falta de jugadors només aconsegueix el tercer lloc i no l'ascens. L'estiu del 2014 un grup de jugadors decideixen crear un nou club per desacord en les línies d'acció de la junta reunida el 15 de maig de 2014. Després de participar la lliga de Girona de 2015, el recent creat Club Escacs Illes Medes es dissol a finals d'any de 2015. Per la Fira de Sant Andreu de Torroella (últim cap de setmana de novembre) es fa el primer torneig llampec amb la participació de 16 jugadors.

L'11 d'abril del 2015 té lloc a l'auditori del Museu Can Quintana el IX Torneig Juvenil Montgrí que després de força anys tornava a ser un Obert i que aconseguí la participació de 75 nens i nenes d'arreu de les comarques gironines i fins i tot de més enllà. Un any més tard, el 29 d'abril de 2016, al X Torneig Montgrí d'escacs escolar, de nou es va batre el rècord històric amb 97 participants, dels quals onze de les comarques de Barcelona. L'Arnau Vilà és sots-campió de Girona i sisè de Catalunya de la categoria Sub8 el 2016, i sots-campió de Girona Sub10 el 2017. L'edició del 2017 del Campionat de Girona d'Edats amb la participació de més de 170 jugadors/es de 5 a 18 anys fou organitzat pel Club durant quatre setmanes a l'Institut Montgrí i l'Auditori de l'Espai Ter.

L'estiu del 2018 s'emprèn un nou projecte: L'Obert Baix Ter IRT Sub2200, torneig d'un sol cap de setmana que comptà amb jugadors de diferents punts d'arreu de Catalunya.

 


Nota: En aquest apartat de la nostra web hi anirem afegint referències històriques del Club i dels escacs al nostre poble. Qualsevol persona que tingui alguna informació sobre el club o els escacs a Torroella que no dubti en fer-nos-la arribar.

Més en aquesta categoria: « Informació Enllaços »